Mercedes – Benz Vadi Park Showroom | Boytorun Architects | International Architecture Awards 2019 

Mercedes-Benz Vadi Park Showroom: The Mercedes-Benz showroom is located in Kağıthane, one of the currently developing regions in İstanbul. The showroom and the service building have been designed to provide the “Perfect Customer Experience” using cutting edge technology.

Within the showroom, there are digital screens, tablets and virtual reality stands that have been integrated to the design in order to provide full experience of the cars for the customers without being beside the car. Configurators have been placed around the showroom so that the customers can design their own vehicles according to their choices in a co-design platform. Thus, the visitors are able to decide on the configuration of the car, and they can obtain the technical details and cost information within seconds.

The showroom has a unique layout and design due to the 65 meters spiral ramp that has been used as a car display area. Using the 10.5 meters ceiling height, the ramp allows the customers to observe the sequence of display cars while they are following the path from the ground floor level towards the first floor level. The ramp provides an uninterrupted display area for the showroom as well as creating a distinctive design feature.

To be able to examine the effect of the ramp on the design and atmosphere of the showroom, 3D BIM programs have been utilized during the design and planning phases.

Due to the deep eaves suspended in front of the façade, a space has been created for vehicles to be stored without exposure to weather conditions before they are handed over to the customers. Also, the eaves block direct sun rays in order to protect the display cars, while it allows the sunlight to reach the interior in a controlled way with reflections. The showroom ceiling has voids to allow the light to penetrate evenly throughout the showroom, making sure natural lighting is utilized to maximum extent. For artificial lighting, led lamps have been preferred for the interior lighting elements in order to minimize energy usage.

A reading corner, accessories stand and boutique area has been placed adjacent to the customer lounge to provide better service for the visitors. A series of simulation devices have been placed in a recreational ground for the kids. Due to these additional functions that been placed within the showroom, the vehicle purchasing experience became more pleasant for the customers.

Architect: Boytorun Architects
Winner – Category: Commercial 
Project Location: Istanbul
Project Team: Semih Boytorun, Yudum Boytorun, İzzet Filizer
Country: Turkey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *